De Groene Garde: het verhaal achter het eten op je bord


Ondanks de economische crisis, kiezen steeds meer mensen in Nederland voor eerlijke en biologische voeding. Het kookboek De Groene Garde speelt hierop in door mensen wegwijs te maken in de duurzame en minder duurzame wereld van ons voedsel.

Daarvoor gaan we terug naar de oorsprong. Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat is de impact op mens en milieu? Wat is verantwoord en gezond eten? Via interviews, achtergrondartikelen, recepten en tips komt de lezer eer te weten over (h)eerlijk eten. De Groene Garde. Over (h)eerlijk eten verscheen in maart 2012 en is een initiatief van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink.Het kookboek is gebaseerd op De Groene Garde’s etiquette: vers, seizoensgebonden, biologisch, lokaal en/of fairtrade, minder vlees, goede vis, minder verspilling. Op basis daarvan zijn de 100 recepten samengesteld, evenals de 101 duurzame tips voor kopen, koken en minder afval. Ook bekende koks als Ramon Beuk, Yvette van Boven en Yolanda van der Jagt leverden recepten aan voor dit boek. De recepten zijn ingedeeld per seizoen. De gerechten zijn gefotografeerd door Hans Hogervorst, Jeroen Niezen, Petra Steenkamer en Rob van der Vet.

Aan de hand van achtergrondartikelen over thema’s als de vee-industrie, goede en foute vis, voedselverspilling, het doolhof aan keurmerken, fairtrade en gezondheid komt de lezer meer te weten over de impact van zijn of haar eten op mens en milieu. Interviews met duurzame pioniers zoals Willem Treep (Willem&Drees), Lisette Kreischer (Veggie in pumps), Annelies Kuiper (dakboerin), Samuel Levie (Youth Food Movement), Gert Jan Hageman (De Kas), Jaap Korteweg (Vegetarische Slager), Marian (biologische veeboerderij de Oorsprong) en Monique van Wegen (Tuinboonjemee project) laten de lezer zien dat het daadwerkelijk anders kan. Ook volgen we de keten van de vier ingrediënten chilipepers, rijst, noten en zalm.

De Groene Garde is tot stand gekomen door de inzet van zo’n 100 medewerkers. Gecharmeerd van het idee om een duurzame actie rond voeding op touw te zetten, werkten zij in eerste instantie mee op basis van goodwill.

Scroll naar boven