De Groene Garde: het verhaal achter het eten op je bord


Ondanks de economische crisis, kiezen steeds meer mensen in Nederland voor eerlijke en biologische voeding. Het kookboek De Groene Garde speelt hierop in door mensen wegwijs te maken in de duurzame en minder duurzame wereld van ons voedsel.

Ondanks de economische crisis, kiezen steeds meer mensen in Nederland voor eerlijke en biologische voeding. Het kookboek De Groene Garde speelt hierop in door mensen wegwijs te maken in de duurzame en minder duurzame wereld van ons voedsel.

Daarvoor gaan we terug naar de oorsprong. Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat is de impact op mens en milieu? Wat is verantwoord en gezond eten? Via interviews, achtergrondartikelen, recepten en tips komt de lezer eer te weten over (h)eerlijk eten. De Groene Garde. Over (h)eerlijk eten verscheen in maart 2012 en is een initiatief van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink.



Het kookboek is gebaseerd op De Groene Garde’s etiquette: vers, seizoensgebonden, biologisch, lokaal en/of fairtrade, minder vlees, goede vis, minder verspilling. Op basis daarvan zijn de 100 recepten samengesteld, evenals de 101 duurzame tips voor kopen, koken en minder afval. Ook bekende koks als Ramon Beuk, Yvette van Boven en Yolanda van der Jagt leverden recepten aan voor dit boek. De recepten zijn ingedeeld per seizoen. De gerechten zijn gefotografeerd door Hans Hogervorst, Jeroen Niezen, Petra Steenkamer en Rob van der Vet.

Aan de hand van achtergrondartikelen over thema’s als de vee-industrie, goede en foute vis, voedselverspilling, het doolhof aan keurmerken, fairtrade en gezondheid komt de lezer meer te weten over de impact van zijn of haar eten op mens en milieu. Interviews met duurzame pioniers zoals Willem Treep (Willem&Drees), Lisette Kreischer (Veggie in pumps), Annelies Kuiper (dakboerin), Samuel Levie (Youth Food Movement), Gert Jan Hageman (De Kas), Jaap Korteweg (Vegetarische Slager), Marian (biologische veeboerderij de Oorsprong) en Monique van Wegen (Tuinboonjemee project) laten de lezer zien dat het daadwerkelijk anders kan. Ook volgen we de keten van de vier ingrediënten chilipepers, rijst, noten en zalm.

De Groene Garde is tot stand gekomen door de inzet van zo’n 100 medewerkers. Gecharmeerd van het idee om een duurzame actie rond voeding op touw te zetten, werkten zij in eerste instantie mee op basis van goodwill.

Dit boek direct bestellen?

Related projects
Dit is een goede gids

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Wil je graag wat duurzamer leven, maar weet je niet hoe? En kun je er

Continue reading

Als je dit leest ben ik er nog

Jette Vonk kreeg op 33­jarige leeftijd de diagnose uitgezaaide borstkanker. Hoe ga je om met een levensverwachting van twee jaar? En hoe is het

Continue reading

Before They Pass Away – De verhalen achter de foto’s

In dit boek vertelt Vandenbussche in een bevlogen stijl haar persoonlijke verhaal achter de foto’s van Before They Pass Away. Verhalen vol

Continue reading


Eerlijk eten

Eerlijk eten gaat over genieten van producten met een goed verhaal.

Continue reading

Arnold Karskens – Reisgids voor de frontlijn

Het overlevingshandboek voor de avontuurlijke reiziger, hulpverlener, oorlogsjournalist, zakenman & pensionado met lef.

Continue reading

Nicolette Kluijver – Let’s talk about…

Nicolette Kluijver: Let's talk about... seks, schaamhaar, scharrels en meer.

Continue reading


365 dagen onderweg

Met 365 Dagen Onderweg, het derde reisboek van Floortje Dessing, heeft de veelzijdige programmamaakster haar meest afwisselende en inspirerende

Continue reading

What we wear

What We Wear is het eerste boek en tevens afstudeerproject van fotograaf Pieter van den Boogert. Twee jaar heeft van den Boogert aan het project

Continue reading

Voetbalmoeders 11 moeders over hun zoon, voetbal en eten.

Aan wie hebben ze eigenlijk alles te danken, onze Nederlandse stervoetballers?... Inderdaad. Hun moeder.

Continue reading


De Groene Garde: het verhaal achter het eten op je bord


Ondanks de economische crisis, kiezen steeds meer mensen in Nederland voor eerlijke en biologische voeding. Het kookboek De Groene Garde speelt

Continue reading