What we wear

What We Wear is het eerste boek en tevens afstudeerproject van fotograaf Pieter van den Boogert ( Koninklijke academie van Beeldende Kunsten, Den Haag ). Twee jaar heeft van den Boogert aan het project gewerkt. In 2008 maakte hij in de opslagloods van een goed doel een foto van een hele grote berg kleding. Het was de oogst uit inzamelcontainers voor tweedehands kleding, die je overal in Nederland ziet staan. In grote geperste balen lag het textiel te wachten om naar Afrika verscheept te worden.
De hoeveelheid in deze ene loods was op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Dat riep bij Pieter van den Boogerd de vraag op wie er beter wordt van de kleding die in het Westen als afval wordt bestempeld? Wat voor traject legt kleding eigenlijk ieder seizoen af voor het in de winkels hangt?

De kledingcyclus zoals ik die heb gevolgd is een voorbeeld hoe we de westerse welvaart niet los kunnen zien van de armoede in de rest van de wereld. De vraag naar veel en goedkope consumptiegoederen heeft grote gevolgen buiten onze landsgrenzen. Tijdens dit project heb ik me vaak afgevraagd wat onze welvaart waard is, nu ik met eigen ogen heb gezien wat de consequenties daarvan zijn in andere delen van de wereld’, aldus Pieter van den Boogert.

Met What We Wear laat Pieter zien dat een product als kleding een veel langer traject aflegt dan men ziet in het dagelijks leven.
De afgelopen twee jaar reisde hij naar onder meer Bangladesh en Ghana om dit traject te fotograferen. Het resultaat is deze bijzondere uitgave uitgegeven door Keff & Dessing Publishing. Floortje Dessing over dit boek: ‘Pieter van den Boogert is er met zijn uitzonderlijke talent in geslaagd om een kant te laten zien van de kledingindustrie waar weinig mensen weet van hebben. Dit mooie boek past heel goed bij de idealen en de fairtrade gedachte van de uitgeverij en Nukuhiva. Ik ben blij dat we van dit uitzonderlijke afstudeerproject een boek hebben mogen maken.’

2012-03 The book “What We Wear” won a bronze medal for best book design of the world 2012, Leipzig
2012-02 ”What We Wear” is selected for the long list of the “Dutch Doc Awards 2012”
2012-02 The photo book “What We Wear” has been selected for the Dutch Best Book Design 2011
2011-09 ”What We Wear” nominated for Steenbergen Stipendium 2011
2011-07 ”What We Wear” nominated for the KABK photography department prize 2011
2010-09 ”What We Wear” nominated for Pix Palace-Visas de l’ANI – France

What we wear is uitverkocht.

Scroll naar boven