De Groene Garde uitgeroepen tot meest duurzame kookboek 2012

De Groene Garde is uitgeroepen tot het meest duurzame kookboek van het jaar 2012. Dat maakte Youth Food Movement (YFM)-voorzitter Joris Lohman afgelopen maandagavond bekend tijdens de prijsuitreiking van de Kookboek van het jaar verkiezing 2012 in het Scheepvaart museum te Amsterdam. De Groene Garde, een boek met honderd recepten en verhalen over de oorsprong en de impact van eten op mens en milieu, is een uitgave van Keff & Dessing Publishing ism. Uitgeverij Prometheus.

Het was geen gemakkelijke taak voor jury die dit jaar voor het eerst bestond uit YFM-leden. Dit omdat elk genomineerd kookboek voor deze categorie een ander facet van duurzaamheid benadrukt. “Bij de beslissing keken we niet alleen naar recepten met seizoensproducten of minder vlees, maar naar het verhaal erachter en hoe transparant het is”, vertelt Joris Lohman. Duurzaamheid is een complex en vaak verwarrend begrip. De Groene Garde benadrukt de duurzame dilemma´s, maar laat de lezer niet in het ongewisse en vertelt welke stappen je in de goede richting kan zetten.

De drie vrouwelijke initiatiefnemers van De Groene Garde, Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink, waren aangenaam verrast met de prijs. Ze zien deze prijs als een kroon op hun werk. “Eigenlijk komt de eer niet alleen aan ons toe, maar ook aan de ruim honderd mensen die op basis van goodwill hebben gewerkt aan ons boek”, verklaart Anouk Wentink.

De Groene Garde is een kookboek over (h)eerlijk eten. Naast honderd seizoensrecepten bevat het achtergrondverhalen over voedselverspilling, de meerwaarde van minder vlees, goede en foute vis, wirwar aan keurmerken, fair trade en discussies over gezondheid. Ook vind je interviews met duurzame pioniers terug en diverse tips voor het verantwoord kopen, koken en bewaren van eten. Het boek is gemaakt (co-creatie) met (food)fotografen, foodstylisten, receptenmakers, koks, tekstschrijvers, vormgevers, voedingsdeskundigen en andere experts. Floortje Dessing, tv-programmamaker en fairtrade-ambassadeur schreef het voorwoord.

Scroll naar boven