Before They Pass Away – De verhalen achter de foto’s

Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende boeken van het afgelopen decennium: Jimmy Nelsons fotoproject, Before They Pass Away. Een boek dat op unieke wijze bijzondere stammen heeft vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Stammen die bijzondere tradities in ere houden, maar die tegelijkertijd langzaam worden ingehaald door de moderne tijd. De foto’s vertellen een prachtig verhaal, maar hoe was het om deze foto’s te maken? Hoe kon de fotograaf deze stammen vinden en wat moest de crew doorstaan om deze prachtige beelden te kunnen schieten?

Fotograaf Hannelore Vandenbussche vergezelde Nelson drie jaar lang als zijn assistent naar alle uithoeken van de wereld om de laatste inheemse stammen met de camera vast te leggen. Ondanks extreme temperaturen, fysieke ontberingen en onvoorstelbare reis- en levensomstandigheden, lukte het hen in contact te komen met onbekende culturen.

In dit boek vertelt Vandenbussche in een bevlogen stijl haar persoonlijke verhaal achter de foto’s van Before They Pass Away. Verhalen vol vriendschappen, pure verwondering, vreugde en verdriet. Deze ontdekkingsreis had niet alleen impact op de in beeld gebrachte stamleden, maar zou ook Vandenbussche en haar reisgenoten voorgoed veranderen.

Over de auteur
Pas afgestudeerd als fotograaf reisde de Vlaamse Hannelore Vandenbussche (1981) samen met fotograaf Jimmy Nelson en cameraman Bram Vis drie jaar lang naar de verste uithoeken van onze planeet, op zoek naar de allerlaatste stammen. De foto’s van deze reizen werden gepubliceerd in de wereldwijde bestseller Before They Pass Away (TeNeues, 2013).

Scroll naar boven